Prenova spletnega portala Geodetske uprave

V juliju smo uspešno zaključili projekt prenove spletnega portala Prostor. Gre za informacijski in storitveni portal Geodetske uprave, kjer so uporabnikom na voljo obsežne zbirke geodetskih podatkov ter storitve za prenos in obdelavo podatkov (vpogledovalniki, aplikacije, javno dostopni spletni servisi). Spletišče sicer združuje vsebine nekoč treh različnih portalov, kar nudi uporabnikom enotno točko vstopa do različnih informacij.


Storitve Geodetske uprave med drugim obsegajo vpogled v podatke, njihovo prevzemanje ali urejanje. Uporabnikom so večinoma na voljo preko javnega ali osebnega dostopa, določene storitve pa so na voljo zgolj registriranim uporabnikom. Prenovljeno spletišče nudi tudi možnost shranjevanja najpogosteje uporabljanih storitev, kar uporabnikom omogoča še posebej hitro navigacijo do priljubljenih vsebin. Ker je število razpoložljivih storitev precejšnje, smo izdelali rešitev, ki omogoča enostavno iskanje in filtriranje storitev glede tip dostopa, tip storitve in tematsko področje.

Portal Prostor je bil zasnovan na TYPO3 sistemu za upravljanje z vsebinami, za katerega se je Geodetska uprava odločila na podlagi dobrih preteklih izkušenj z njim. TYPO3 CMS je priljubljeno odprtokodno orodje, ki postaja v Sloveniji vedno bolj razširjeno, zanj pa ni potrebno plačevati licenčnine ali drugega nadomestila za uporabo.

Pri izdelavi spletne strani smo poskrbeli, da se spletne vsebine učinkovito prilagajajo različnim velikostim zaslonov in različnim vrstam naprav, kot so namizni računalniki, mobilni telefoni in tablice. Skladno z Zakonom o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij pa smo zagotovili, da je prenovljeno spletno mesto lažje dostopno tudi osebam z različnimi oblikami oviranosti.