Oblačne platforme in storitve so prihodnost razvoja informacijskih rešitev. Koncept oblačnega računalništva se je korenito uveljavil tudi v poslovnih okoljih. Ob široki ponudbi javnih oblakov, kot jih na primer nudijo Amazon, Google in IBM, se bliskovito širijo tudi sodobni zasebni oblaki ali hibridni oblaki v podatkovnih centrih podjetij.

Zasebni oblaki nadgrajujejo uveljavljene virtualizacijske rešitve s koncepti kontejnerjev, neomejeno razširljivostjo in zanesljivostjo ter ponujajo poenostavljeno oblačno upravljanje na nivoju storitev. Oblačne platforme podpirajo koncepte programsko definiranih podatkovnih centrov, ki nadomeščajo dosedanje namenske komponente podatkovnih skladišč ali omrežnih stikal, usmerjevalnikov ali požarnih zidov s programskimi rešitvami. Sodoben zasebni oblak temelji na standardnih strežniških komponentah, nadgrajuje značilnosti virtualizacijskih rešitev in ponuja sodobne oblačne storitve ob neprimerljivi zanesljivosti, razširljivosti in povezljivosti.

Posebne prednosti ponujajo koncepti hibridnih oblakov, ki združujejo zasebne oblake v podatkovnih centrih naročnika in storitve ponudnikov javnih oblakov (Amazon, Google) v enovito prilagodljivo oblačno platformo.

OpenShift

Red Hat® OpenShift® je hibridna enterprise oblačna Kubernetes aplikacijska platforma, ki ji zaupa že več kot 2000 organizacij.

 • Kontejner - OpenShift vključuje Red Hat® Enterprise Linux® CoreOS za Kubernetes master in podpira Red Hat Enterprise Linux za delovna vozlišča. Red Hat OpenShift podpira standardna Docker in CRI-O izvajalska okolja.
 • Enterprise Kubernetes - OpenShift vključuje na stotine popravkov napak, varnostnih in zmogljivostnih izboljšav glede na standardni Kubernetes. Temeljito preizkušena in integrirana platforma je podprta v 9-letnem življenjskem produkcijskem ciklu.
 • Enostaven dostop do storitev - OpenShift pomaga skrbnikom in podpornim skupinam za podporo s posredniki storitev (vključno z neposrednim dostopom do storitev AWS), potrjenimi neodvisnimi rešitvami in operaterji Kubernetes prek vgrajenega OperatorHub.
 • Integrirani register kontejnerjev - OpenShift je opremljen z integriranim zasebnim registrom kontejnerjev (nameščen kot del gruče Kubernetes ali kot samostojen za večjo prilagodljivost).
 • Delovni tokovi razvijalcev - OpenShift vključuje poenostavljene delovne tokove, s katerimi lahko ekipe hitreje pridejo do produkcije, vključno z vgrajenimi »pipelines« Jenkins in tehnologijo od izvorne kode do izvršne slike, neposredno iz kode aplikacije v vsebnik.
 • Preverjene integracije - OpenShift vključuje programsko opredeljeno omrežje in dodaja dodatne standardne omrežne rešitve.

OpenStack

OpenStack je odprtokodna standardna platforma za računalništvo v oblaku, ki se večinoma uporablja kot infrastrukturna storitev (IaaS) v javnih in zasebnih oblakih, kjer so na voljo virtualni strežniki in drugi viri. Oblačna platforma je sestavljena iz medsebojno povezanih komponent, ki nadzirajo ter upravljajo raznolike strojne vire (procesorske, spominske in shranjevalne) v celotnem podatkovnem centru. Upravljanje in uporaba oblačnih storitev je poenostavljena s pomočjo spletne nadzorne plošče, ukazne vrstice ali prek spletnih storitev RESTful.

OpenStack se je začel leta 2010 kot skupni projekt Rackspace Hosting in NASA. Od leta 2012 ga upravlja OpenStack Foundation, neprofitna korporacija, ustanovljena septembra 2012 za promocijo programske opreme OpenStack in njene skupnosti. Fundaciji se je pridružilo že več kot 500 tehnoloških podjetij.

OpenStack vam lahko pomaga pri skrajševanju časa do vpeljave novih rešitev, integraciji z različnimi storitvami in partnerji ter zagotavljanju učinkovite prednosti oblačnih storitev. Tudi zato vodilna podjetja temeljijo razvoj svojih informacijskih rešitev na OpenStacku. OpenStack je tudi referenčna platfroma za izgradnjo sodobnih mobilnih telekomunikacijskih in IT omrežij pete generacije (5G).

Svoje podprte različice oblačne platforme OpenStack ponujajo vsi vodilni ponudniki oblačnih rešitev, kot so Red Hat, VMware, HPE, IBM.

Jedrne komponente:

 • Compute (Nova)
 • Image Service (Glance)
 • Object Storage (Swift)
 • Dashboard (Horizon)
 • Identity Service (Keystone)
 • Networking (Neutron)
 • Block Storage (Cinder)
 • Telemetry (Ceilometer)
 • Orchestration (Heat)

Kubernetes

Kubernetes

Kubernetes je prenosna, razširljiva, odprtokodna platforma za upravljanje kontejnerskih delovnih obremenitev in storitev, ki omogoča tako deklarativno konfiguracijo kot avtomatizacijo. Ima velik, hitro rastoč ekosistem. Storitve, podpora in orodja Kubernetes so široko dostopna.

Ime Kubernetes izvira iz grščine, kar pomeni krmar ali pilot. Google je projekt Kubernetes odprl leta 2014. Kubernetes združuje več kot 15 let Googlovih izkušenj pri vodenju obsežnih produkcijskih bremenitev z najboljšimi idejami in praksami v skupnosti.

Na platformi Kubernetes temeljijo številne oblačne kontejnerske platforme, kot je recimo OpenShift.

Več informacij: kubernetes.io

Imate izziv za nas?

Želite izgraditi novo oblačno platformo vašega podatkovnega centra ter poenotiti upravljanje? Načrtujete uporabo javnih oblačnih storitev in njihov integracijo z vašim obstoječim podatkovnim centrom?

Zaupajte nam svoje načrte, želje in potrebe in predstavili vam bomo možnosti sodobnih odprtih oblačnih platform.

Reference


Policija
Sigwatch