Utrinki s konference Red Hat Summit 2024

Agendini strokovnjaki smo se od 6. do 9. maja letos izobraževali v Združenih državah Amerike, natančneje v Denverju. Tam smo se udeležili konference Red Hat Summit 2024, ki je skupaj z dogodkom AnsibleFest ponudila celovit vpogled v najnovejše odprtokodne tehnologije in rešitve za podjetja. 


Glavne teme, predstavljene na Red Hat Summit 2024, so vključevale umetno inteligenco (AI), računalništvo na robu (edge computing), hibridno oblačno infrastrukturo in avtomatizacijo…  zagotovo pa smo izpustili kakšno podrobnost, saj je znanj, izkušenj, delavnic in predavanj veliko in nemogoče je, da ujameš vsa. 

Nekaj poudarkov in ugotovitev:

  • Optimizacija IT infrastrukture za podporo AI je bila rdeča nit RH Summita. Predstavitve so poudarile, kako kombinacija avtomatizacije, modernizacije infrastrukture, varnosti in robnega računalništva podpira AI.  
  • Red Hat OpenShift AI je nadgradnja platforme Red Hat OpenShift, posebej zasnovana za podporo razvoju in uvajanju umetne inteligence in strojnega učenja (ML). OpenShift AI omogoča organizacijam, da izkoristijo fleksibilnost in skalabilnost hibridnega oblaka za svoje AI/ML projekte. Odprtost na integracije z obstoječimi AI/ML orodji je velik plus.
  • Red Hat razširja svojo tehnologijo generativne umetne inteligence Lightspeed na delovanje s hibridno oblačno aplikacijsko platformo Red Hat OpenShift in operacijski sistem Red Hat Enterprise Linux (RHEL).
  • Ansible Lightspeed je bil predstavljen kot primer, kako generativni AI lahko poenostavi ustvarjanje Ansible Playbook-ov z zagotavljanjem priporočil za vsebine. Za preverjanje ustreznosti playbookov je seveda na voljo nekaj zunanjih orodij, kjer sodelujejo tudi eksperti iz Slovenije. 
  • Red Hat Openshift Virtualizacija, ki omogoča enotno platformo tako za virtualne kot kontejnerske aplikacije, je bila pokrita z več zornih kotov – primeri uporabe in izkušnje strank, migracijska orodja, tehnologija in cilji za nadaljnji razvoj. Tehnologija je preizkušena in primerna za večino današnjih IT storitev in aplikacij, do konca leta 2024 pa se obeta še precej tehnoloških dopolnitev, s katerimi bodo strokovnjaki, izkušeni v obstoječih hypervizorjih, ostali brez tehničnih argumentov.

Red Hat Summit 2024 je bil pomemben dogodek za IT strokovnjake, ki želijo izkoristiti moč odprtokodnih tehnologij za spodbujanje inovacij in učinkovitosti v svojih organizacijah. Dogodek je ponujal številne priložnosti za strokovno izmenjavo znanj in izkušenj, mreženje, sodelovanje in delitev dobrih praks. 

Razvojni cikli so opredeljeni in ni skrbi, da bi se Red Hat tehnologija kaj kmalu izpela – kvečjemu nasprotno. Rešitve se nenehno razvijajo v sodelovanju z večjimi naročniki, tako javnimi kot zasebnimi organizacijami, ter s širšo skupnostjo. Vzpodbudno je tudi dejstvo, da se Red Hat zaveda, da se umetna inteligenca ne bo zgradila okoli enega samega ponudnika oz. monolitnih modelov. Umetna inteligenca bo na voljo povsod, vsakomur in bo temeljila na odprti kodi.

Tudi Slovenija prepoznava odprtokodno tehnologijo kot konkurenčno prednost. Med udeleženci, ki smo jih srečali, so bili inženirji, razvijalci, sistemski administratorji, vodje in strategi iz različnih sektorjev slovenskih organizacij. Povezani in z medsebojnim sodelovanjem se lahko veselimo odličnosti in osredotočenosti na doseganje ciljev.